Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas ühistul on õigus paigaldada parkimist keelav märk ja autode teisaldusmärk?21.10.2016

Korterelamu (aiaga piiratud) on registreeritud kui 18 korteriga maja. Arendaja on teinud peale nende 18-ne korteri veel keldrikorrusele 5 korteriomandit mitteeluruumina. Mitteeluruumidele ei kuulu ühtegi parkimiskohta, teistele korteritele kuulub 1 parkimiskoht korteri kohta, olemas on ka parkimisplaan ja kõik see on notaris kinnitatud. Sellel plaanil on peale parkimisala ka veel arendaja poolt tehtud üks uni-kiviga kaetud väike ala. Sellele alale pargivad mitteeluruumi elanikud (teame, et nad ei tohi seal isegi elada aga selles osas jäävad meie käed lühikeseks). Kas korterühistul on õigus keelata neil seal alal parkida? Kas ühistul on õigus paigaldada parkimist keelav märk ja autode teisaldusmärk koos lisatahvlitega? Kas ühistul on õigus ka vastavalt nendele märkidele tegutseda (näit. teisaldada), kes kannab kulud? Tänades ja vastust ootama jäädes!

Lugupidamisega,

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, seadus ei tee vahet eluruumi ja mitteeluruumi omaniku õigustel, mistõttu ei saa korteriomandi kasutamise sihtotstarve järgi kaasomandi eseme kasutamist piirata.
Kui rääkida korteriühistu otsustest, siis kohustab tsiviilseadustiku üldosa seaduse paragrahv 32 korteriühistu liikmeid, samuti juhtorganite liikmeid, järgima omavahelistes suhetes hea usu põhimõtet ja arvestama üksteise õigustatud huvidega.
Kui korteriühistu eeltoodud põhimõtet rikub, siis saab isik, kelle õiguseid korteriühistu rikkus, esitada korteriühistu vastu kahjunõude.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ