Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas ummistuse likvideerimise kulud tuleb jagada ühe trepikoja või kogu maja korterite vahel?26.10.2016

Tere,
Trepikoja püstakus oli ummistus (majast väljuvas torus). Kas tohib ummistuse likvideerimisega seotud kulud arvestada ainult selle trepikoja korterite vahel või peab jaotama kõigi elamu korterite vahel, kuna kanalisatsioonitorustik kuulub korteriomandite kaasomandisse. Ummistuse põhjustas WC potist alla lastud sinine kätekuivatuspaber, milline ei lagune vees. Ummistuse põhjustajat ei ole võimalik tuvastada. Trepikoja pensionärid protestivad kulude jaotamise üle.

Lugupidamisega

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korterelamu majandamiskulud, milleks on ka ummistuste likvideerimine, jaotatakse korteriomanike vahel vastavalt korteriomandiseaduse paragrahv 13 lõikele 1. Eelnimetatud sätte kohaselt osalevad majandmiskulude kandmisel kõik korteriomanikud lähtuvalt oma korteriomandi suurusest.
Korteriühistute puhul on lubatud ka erandjuhud, kuid need kehtivad vaid siis, kui majandamiskulude jagamise erikord on põhikirjas iga konkreetse kululiigi puhul eraldi reguleeritud.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ