Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas piisab tagasisastumiseks, kui korteriühistu juhatuse liige teatab üldkoosolekust oma sellisest soovist?23.12.2016

MTÜ 28 lõige 3¹ ütleb: Juhatuse liige võib juhatusest tagasi astuda sõltumata põhjusest, teatades sellest enda määranud organile.
On selline olukord, et on kokku kutsutud KÜ üldkoosolek, mille päevakorras pole juhatuse liikme tagasiastumist, kuid juhatuse liige teatab üldkoosolekul, et ta astub tagasi.(Inimesed ei lähtu pahatihti seadustest vaid emotsioonidest). Kas lugeda siis selle juhatuse liikme volitused lõppenuks või mitte, lisaks ka asjaolu, et tema ju loeb enda volitused lõppenuks?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, mittetulundusühingute seaduse § 19 lg 1 p 2 kohaselt kuulub juhatuse liikme tagasikutsumine üldkoosoleku pädevusse, ning kuni selle otsuseni on juhatuse liikme volitused kehtivad.
Kuna üldkoosolek saab otsustada vaid eelnevalt väljakuulutatud päevakorras olevaid küsimusi, siis ei saa juhatuse liiget vabastada nö ad hoc korras, vaid kokku tuleb kutsuda vastava päevakorrapunktiga üldkoosolek. Samas on oluline lisada, et tsiviilseadustiku üldosa seaduse § 32 kohaselt peavad korteriühistu liikmed, samuti juhtorganite liikmed omavahelistes suhetes järgima hea usu põhimõtet ja arvestama üksteise õigustatud huve. Seega, kui üks juhatuse liige on avaldanud soovi juhatusest lahkuda, siis ei tohiks tema sooviavalduse rahuldamisega viivitada, ning uue üldkoosoleku kokkukutsumises tuleks kokku leppida koheselt.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ