Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteri unarusse ja hooldamata jätmine on alus, et korteriühistu saaks taotleda sella võõrandamist?23.12.2016

Kas korteriomandi kütmiseta jätmise, heakorratöödel mitteosalisemine ning korteri laguneda laskmine (aknad on lagunenud ja ei sulgu) on piisav alus KÜ-l korteriomandi võõrandamise avalduseks? Kui jah, siis mitu hoiuatust tuleks korteriomanikule edastada enne kui esitada võõrandamise nõue?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriomandi võõrandamisnõude esitamisel võib üheks nõude aluseks olla korteriomandiseaduse (KOS) paragrahvis 11 sätestatud kohustuste mittetäitmine korteriomaniku poolt.
Eelnimetatud paragrahv lõige 1 punkti 1 kohaselt kohustub korteriomanik hoidma korteriomandi reaalosa korras ning seda ja kaasomandi eset kasutades hoiduma tegevusest, mille toime teistele korteriomanikele ületab omandi tavakasutusest tekkivad mõjud. Kuna korteri reaalosa kütmata jätmist ja selle laguneda laskmist saab lugeda korteriomaniku kohtustuste rikkumiseks KOS § 11 lg 1 p 1 mõistes, siis on selle alusel õigustatud ka korteriomandi võõrandamisnõude esitamine.

KOS § 14 ei nõua, et võõrandamisnõude esitamise otsusele peab eelnema vastav hoiatus, küll aga peab rikkumine, mille alusel võõrandamisnõuet otsustatakse, olema korduv. Selleks, et vältida hilisemaid vaidlusi küsimuses, kas rikkumine oli korduv või mitte, on soovitav arutada probleemi läbi kahe üldkoosoleku, andes esimesel koosolekul korteriomanikule probleemist teada, ning juhul, kui ta oma käitumist ei muuda, siis otsustada teisel üldkoosolekul korteri võõrandamisnõude esitamine.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ