Korteriomandiõigus


Küsimus: Kui juhatuse valimist üldkoosoleku päevakorras ei olnud, kas siis võib korraldada kohe uute liikmete valimist?07.02.2017

Tere. Viimasel üldkoosolekul soovisid paar juhatuse liiget tagasi astuda ning korraldati valimised uute juhatuse liikmete lisamiseks. Kui juhatuse valimist üldkoosoleku päevakorras kirjas ei olnud, kas siis võib korraldada kohe uute liikmete valimist või näiteks kogu juhatuse väljavahetamist või peab määrama uue üldkoosoleku toimumise aja?
Tean, et päevakorrapunkte saab lisada koosoleku alguses, kuid kas saab lisada ka punkte hääletamiseks?
Mis aja jooksul tuleks uued juhatuse liikmed registreerida äriregistris? Olen kuulnud, et juhatuse liikme õigused hakkavad kehtima kohe tema valituks osutumisel üldkoosolekul, kuid äriühingu nimel võib ta teha tehinguid kuni äriregistrist kustutamiseni (ei loe, et üldkoosoleku otsusega on juba juhatusest eemaldatud). Kas see vastab tõele?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, üldkoosoleku päevakorrale esitatavaid nõudeid reguleerib mittetulundusühingute seaduse paragrahv 20 primm, mille lõige 5 kohaselt saab küsimuse, mida ei olnud eelnevalt üldkoosoleku päevakorda võetud, päevakorda võtta, kui üldkoosolekul osalevad kõik mittetulundusühingu liikmed, või vähemalt 9/10 üldkoosolekul osalevate liikmete nõusolekul, kui üldkoosolekul osaleb üle poole mittetulundusühingu liikmetest ja põhikirjaga ei ole ette nähtud suuremat osalusnõuet.

Juhatuse liikmete vahetumisel tuleb uued juhatuse liikmed registrisse kanda viivitamata. Isikud, kelle volitused on lõppenud, ei tohi ühingu nimel tehinguid teha, sõltumata registriandmetest.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ