Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteriomanikul on õigus näha korteriühistu pangakontol toimunud raha liikumist?11.02.2017

Majas on 4 korterit, moodustatud on ühistu, arvetega tegeleb raamatupidaja. Kokkuleppeliselt ühe korteri omanik on ühistu esimees, kes esitab näidud. Majandusaasta aruande kinnitavad esimees ja raamatupidaja, üldkoosolekut pole toimunud mitu aastat. Kas teisel omanikul on õigust nõuda pangakonto väljavõtet? Esimees kasutab ühistu nimel pangakaarti. Teised omanikud huvi ei ilmuta. Kui nüüd aru pärides esimees loobub oma ülesannetest, kas siis keegi teine lihtsalt võtab tema ülesanded üle või tuleb juhatuse uus esimees kusagil ka registreerida?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere,
korteriomanikul on õigus saada juhatuselt teavet korteriühistu tegevuse kohta ja tutvuda korteriühistu dokumentidega sh arvelduskonto väljavõttega. Juhatus võib keelduda teabe andmisest ja dokumentide esitamisest, kui on alust eeldada, et see võib tekitada olulist kahju teise korteriomaniku või kolmanda isiku õigustatud huvidele.

Korteriühistu juhatuse liikmed valitakse korteriühistu üldkoosoleku poolt ning valitud liikmed tuleb registreerida mittetulundusühingute registris.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ