Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas on õigus nõuda remondieelse seisu ennistamist, kuna ülemise korruse rõdu uus piire on allapoole rõdu ja piirab minu vaadet?14.02.2017

Kortermaja renoveerimine otsustati üldkoosolekul häälteenamusega ja muuhulgas otsustati senini lahtised rõdud klaasida (rõdude suuruse/mõõtmete muutumisest juttu polnud). Esimese korruse korteritel rõdud puuduvad. Ülakorruse ehk siis teise korruse rõdule paigaldatud uued piirdekonstruktsioonid ulatuvad nüüd ca 20 cm rõdu põhjapinnast allapoole (varem olid piirded rõdu äärega tasapinnas) ja ahendavad seega allkorruse aknast paistvat väljavaadet veelgi, varjavad enam valgust ning on häirivalt inetud. Kas korteriomanikul on seaduslikku alust nõuda ühistult kortermaja renoveerimistööde käigus põhikonstruktsiooni (seda ju rõdu peaks ometi olema?) muudetud mõõtmete taastamist remondieelses suuruses?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, rõdude klaasimise näol on tegu kaasomandi eseme ajakohastamisega, mida saab korteriühistu, korteriühistuseaduse §15 primm lõige 2 kohaselt, otsustada korteriomanike üldkoosolekul lihthäälteenamusega, ning milline otsus on täitmiseks kohustuslik kõigile korteriühistu liikmetele (korteriomanikele).
Sarnane põhimõte kehtib ka kortermajades, mille omanikud ei ole korteriühistut asutanud. Nimelt sätestab korteriomandiseaduse § 16 primm, et üldkoosoleku otsusega, mille poolt on antud üle poole kõigist häältest nende korteriomanike poolt, kellele kuulub üle poole kaasomandi osadest, võib otsustada kaasomandi eseme ajakohastamiseks vajalike muudatuste tegemist, kui sellega ei muudeta korteriomandi reaalosa otstarvet ega kahjustata muul viisil ülemääraselt ühegi korteriomaniku õigustatud huve.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ