Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas saan korteriomanikuna nõuda maja kohta käivaid dokumente, mis puudutavad ümberehitusi ja keldri kinni ehitamist?18.02.2017

Tere,
Olen värske korteriomanik ja hakkan korteris kapitaalremonti tegema. Maja on väike, kuue korteriga ja hetkel tegutseb majas ühisus. Kuna hetkel on korteris väga vanad ning väsinud torud ja juhtmed, plaanin kõik välja vahetada. Elektrist ja juhtmetest- kui majja tuleb piisavalt elektrit ja seda on jaotatud korterite vahel, siis kellel on õigus otsustada kui palju mingi korter jaotatud elektrit saab? Hetkel on olukord, kus ühisuse esimees keeldub minu korterile suuremat kaitset lubamast (praegu on kaitse 6 amprit). Kas elektri jagunemine sõltub korteri ruutmeetritest?
Kui majale on tehtud juurdeehitis, kas mul on õigus nõuda juurdeehitise kohta tagantjärele dokumente? Nimelt, kas mul on õigus nõuda eelmise korteriomaniku nõusolekut selle juurdeehituse teostamiseks? Näiteks kui maja keldrisse on ehitatud korter aga mulle peaks kuuluma keldriboks aga tänu juurdeehitatud korterile seda seal enam ei ole. Tean, et antud juurdeehitis ei ole kooskõlas ehitusregistriga ja korteri dokumendid ei ole korras.
Millised on minu kui uue korteriomaniku õigused tagantjärele paluda maja kohta käivaid dokumente, mis puudutavad ümberehitusi ja keldri kinni ehitamist?

Tänud vastuste eest ette!

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriomanike õiguste hindamisel, mis on seotud tehniliste küsimustega, tuleb lähtuda korterelamu ehitusprojektist. Kui korteriomanikud soovivad eeltoodud projektiga võrreldes elektrivõimsuseid ümber jagada, siis tuleks korteriomandiseaduse (KOS) § 16 lg 1 tulenevalt, sõlmida vastav kokkulepe.
Eelviidatud paragrahv reguleerib ka kaasomandi arvelt kortermajja juurdeehituste ehitamist.

Juhul, kui kortermajas on tehtud juurde- või ümberehitus korteriomanike kokkulepet sõlmimata, siis annavad KOS § 12 lg 3 ja § 15 lg 5 korteriomanikule õiguse, nõuda õigusvastaselt käitunud isikult esialgse olukorra taastamist.

Igal korteriomanikul, on sõltumata korteriostu ajahetkest, õigus tutvuda dokumentidega, mis tema õiguseid mõjutavad. Korteriomaniku õiguseid piiravad kokkulepped kehtivad korteriomaniku õigusjärglase suhtes vaid siis, kui need on kantud kinnistusraamatusse.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ