Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas KÜ põhikirja muutmiseks on vaja 2/3 kohalolevate ühistu liikmete hääli või nagu seadus hetkel ütleb, et 51%?23.02.2017

Tere,
Vana põhikiri on aastatst 2001 ja oleks vaja seda uuendada.
Vanas põhikirjas on selline lause;
Otsus põhikirja muutmise, täiendamise ja uue põhikirja vastuvõtmise ning ühistu ühinemise, jagunemise või lõpetamise kohta on vastu võetud, kui selle poolt on hääletanud vähemalt 2/3 koosolekul osalenud ühistu liiketest või nende esindajatest.
Küsimus on see, kas mul läheb vaja muutmiseks 2/3 kohalolevate ühistu liikmete hääli või nagu seadus hetkel ütleb, et 51% ühistu liikmete häältest? (Näiteks koosolekule tuleb 30 liiget ja sellest 2/3 või kõikidest liikmetest 60 liiget 51%)
Maja on 5-kordne ja 60 korterit.

Tervitades

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriühist põhikirja muutmist reguleerib korteriühistuseaduse paragrahv 4 lõige 1, mille kohaselt peab põhikirja muutmise poolt olema rohkem kui pool häälte üldarvust.
Kuna seadus ei luba eelkirjeldatud kvalifitseeritud häälteenamust põhikirjaga vähendada, siis tuleb seadusega vastuolus olev põhikirjapunkt kohaldamata jätta, ning lähtuda seadusest.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ