Korteriomandiõigus


Küsimus: Kust läheb piir kortermaja soojasüsteemi renoveerimise ja olulise ümberehituse vahel?03.03.2017

Tere
Juhul kui on kavas renoveerida hoone küttesüsteem järgmiselt:
- ühetorusüsteem asendatakse kahetorusüsteemiga;
- algse olukorraga võrreldes jäetakse ära vannitubade püstikud ja radiaatorid; viimased ühendatakse soojavee tsirkulatsioonisüsteemi.
Kas selline rekonstrueerimine on olemasoleva küttesüsteemi tavaline asendus või oluline ümberkorraldus, milline siis nõuaks kõigi ühistu liikmete kokkulepet.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kirjeldatud juhul ei ole tegu ümberkorraldusega, mis nõuab korteriomanike kokkuleppe sõlmimist. Otsuse vastuvõtmiseks vajalik häälteenamus sõltub sellest, kas korterelamut majandab korteriühistu või korteriomanikud ühiselt (Ühisus)

Korteriühistu puhul võib korteriühistuseaduse § 15 primm lõikest 2 tulenevalt, langetada vastava otsuse korteriühistu üldkoosolekul lihthäälteenamuse alusel.

Ühisuse puhul on korteriomandiseaduse § 16 primm lõige 1 kohaselt vastav otsus vastu võetud, kui korteriomanike üldkoosolekul on selle poolt antud üle poole kõigist häältest nende korteriomanike poolt, kellele kuulub üle poole kaasomandi osadest.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ