Korteriomandiõigus


Küsimus: Mida saaksid ette võtta KÜ liikmed, kui ühe korteri üürnik on maja parklast korraldanud sisuliseltr romuatode remondiplatsi?04.03.2017

Tere. KÜ liige üüris välja oma korteri ja garaažiboksi. Üürnik kasutab parklat, mis on rajatud koos majaga, aga ei kuulu koos muruplatsiga kinnisasja juurde. KÜ liikmed on pidevalt hooldanud ja korrashoidnud nii parklat kui haljasala. Majaelanikud kasutavad põhiliselt majaesist autode parkimiseks. Parklat said kasutada ka KÜ liikmete külalised. Üürnik toob lisaks oma 2-le autole veel iga nädal autosid, mida remondib või lammutab parklas või garaažiboksis ja hoiab neid parklas ja ka selle kõrval oleval haljasalal. Pidevalt on parklas tema 4-5 autot, mõni tuuakse kohale ka suure treileriga. Seega kogu parkla on tema poolt hõivatud. Teistele seal enam ruumi ei ole. Parklas on romude tõttu suured õlilarakad ja garaažiboksi esine suures ulatuses õline. Ka hoidis ta parklas pool talve haisvat mahavõetud auto mootorit. Muruplatsist ta ei hooli, juba ronib ka maja ette. Enda järgi ei korista, suitsukonide surnuaed on ümberringi. Nii, et meie hooldatud ja vaiksel koduümbrusel on lõpp. Kas üürnik tegutseb seaduspäraselt? Mida saaksid ette võtta KÜ liikmed ja mis on meie õigused?
Tänan

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteris (nii reaalosas, kui kaasomandil) toimuv tegevus on õiguspärane, kui korterit kasutatakse vastavalt selle kasutamise sihtotstarvele, ning selles toimuva tegevuse toime teistele korteriomanikele ei ületa omandi tavakasutusest tekkivaid mõjusid (vt KOS § 10, § 11 lg 1 p 1)

Seega juhul, kui garaaziboksi ja selle juuures oleva parkla sihtotstarveks ei ole autoremondi töökoda/ala, on tegu õigusvastase käitumisega, mille eest vastutab korteri üürniku kõrval ka korteri omanik (vt KOS § 11 lg 2).

Soovitan pöörduda õigusvastase olukorra lõpetamiseks esmalt just korteriomaniku poole, kelle vastutus on suurem, kuna ta on kohustatud informeerima üürnikku korteriomandiga seotud kohustuse eest, ning teostama nende täitmise üle järelevalvet.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ