Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuidas võtta korteriühisuse koosolekul vastu seaduslik laenu otsus ja saada pangast laenu?17.03.2017

Kuidas võtta korteriühisuse koosolekul vastu seaduslik laenu otsus ja saada pangast laenu? Korteriühisusse kuulub 12 korterit. Kui nt üldkoosolek on otsustusvõimeline esimesel korral ja pooled + 1 (7 korterit) hääletavad laenu poolt, siis kas ja mis tingimustel võivad paar korterit keelduda? Kas katuse renoveerimisest võidakse keelduda põhjendusel, et pole raha, kuigi parandamatus kahjustab maja? Kes otsustab, millised parandustööd on vältimatud? Millised renoveerimistööd võib otsustada häälteenamusega, millistel peab olema kõigi nõusolek? Kas need omanikud, kes pole nõus laenuga, peavad ise kohtusse pöörduma? Kuidas peaks korteriühisuse valitseja käituma, et kohtuteed vältida?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, küsimuses nimetatud otsuste vastuvõtmist reguleerib korteriomandiseaduse § 16 primm, mille kohaselt peab laenu, mille suurus ületab eelmise majandusaasta majandamiskulude summat, võtmise poolt olema antud üle poole kõigist häältest nende korteriomanike poolt, kellele kuulub üle poole kaasomandi osadest.
Korteriomanik, kes eelkirjeldatud viisil vastuvõetud otsusega nõus ei ole, peab selle vaidlustamiseks ise kohtusse pöörduma.

Katuse renoveerimisotsuse vastuvõtmiseks piisab, kui otsuse poolt on koosolekul osalevate korteriomanike lihthäälte enamus.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ