Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteriühistu saab nõuda korteriomanikelt ebaseaduslike garaažide likvideerimist ja haljasala taastamist?21.03.2017

Tere! Umbes kümme või rohkem aastat tagasi tekitasid 6-korterilise maja 2 elanikku omale ühismaa peale metallgaraažid (siis majas korteriühistu puudus). Need inimesed ei ela selles majas juba ammu ning kuna garaažid seisid tühjana, hakkasid teised neid kasutama. Nüüd nõuab ühistu, et kasutajad lammutaksid garaažid, utiliseeriksid need ning taastaksid haljasala, vastasel juhul lisatakse nende tööde maksumus kasutajate halduskulu arvele. Kas ühistul on selleks õigus või saaks ta nõuda ainult garaažide vabastamist ning teisaldamine ja haljasala taastamine peaksid toimuma kogu maja halduskulude arvelt?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, õigusvastselt rajatud garaazide eemaldamist- või eemaldamise kulude kandmist, saab korteriühistu nõuda vaid isikutelt, kes need ehitasid.
Isikud, kes on peale garaazide ehitamist need oma valdusesse võtnud, vastutavad üksnes nende kahjude eest, mis on seotud garaazide kasutamisega. Viimaste kahjude hulke võib kuuluda näiteks rikutud haljastus.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ