Korteriomandiõigus


Küsimus: Kui minu korter on enne KÜ moodustamist eraldi küttel, kas ma siis pean edaspidi minema ühisküttele?25.03.2017

Tere!

Elan 18-korteriga majas, kus on keskküte. Kolm korterit selles majas on omal küttel, kaasaarvatud minu oma. Minu korter on omaküttel enne korteriühistu moodustamist ja mul on teiste korterite omanike allkirjadega paber, et nad on sellega nõus.Tänaseks on moodustatud korteriühistu. Plaanis on kogu maja renoveerimine ja haldaja andis teada, et peame minema tagasi keskküttele. Minu küsimus on, et kui mul on olemas teiste korteriomanike nõusolek ja oma küte on pandud enne KÜ moodustamist, kas ma siis ikka pean minema ühisküttele? Ja kas teised majaelanikud, kes enne olid nõus ja andsid minu paberile allkirja, et olen omal küttel, saavad nüüd näiteks KÜ koosolekul hääletada selle poolt, et ma siiski liituksin keskküttega?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, küttesüsteemi näol on tegu korteriomandi kaasomandi esemega, mida valitsevad korteriomanikud ühiselt, kui kokkuleppega ei ole ette nähtud teisiti (KOS § 15 lg 1). KOS § 8 lg 2 täiendab viimati nimetatud põhimõtet selliselt, et korteriomandiseadusest kõrvalekalduvad kokkulepped kehtivad korteriomaniku õigusjärglase kohta vaid juhul, kui need on kantud kinnistusraamatusse. Arvestades eeltoodud sätete kõrval ka VÕS § 195 ja § 196 sätestatud kokkuleppe ülesütlemise võimalusega, sõltub Teie kokkuleppe kehtivus eelkõige sellest, kas see on kantud kinnistusraamatusse või mitte.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ