Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuidas saab KÜ juhatuse tegevuse revisjoni algatada?31.03.2017

Tere,
KÜ juhatus 3 liikmeline, reaalselt tegeleb asjaga üks inimene, üks stabiilselt välismaal ja üks on lihtsalt "keha". Revisjonikomisjoni ei ole valitud ja revideerimist pole teostatud. KÜ-l käsil suur tervikrenoveerimise projekt. Infot juhatuse poolt ei edastata. Põhimõtteliselt tegeleb asjaga üks juhatuse liige ainuisikuliselt, olles samal ajal veel ka Kredexi tehniline konsultant. KÜ-l puudub igasugune ülevaade asjade käigust, sõlmitud lepingutest jms. Esitatud on ainult osaline eelprojekt. Kuidas saab KÜ juhatuse tegevuse revisjoni algatada? Lisan, et majas pole sellise taustaga inimesi, kes suudaks läbi närida juriidilisest ja raamatupidamislikust infost. Ehk kas ja kust on võimalik sellisel juhul abi saada?
Teine küsimus: KÜ liikmena esitasin üle kuu aja tagasi kirjaliku soovi KÜ juhatusele tutvuda viimase 4 aasta üldkoosoleku protokollidega. Mulle ei ole midagi vastatud. KÜ-s puudub revisjonikomisjon, mille kaudu saaksin nende dokumentidega tutvumist nõuda. Kas siis on järgmine samm kohtu kaudu?
Kolmas: Kuidas tuvastada koosoleku päevakorra ja üldkoosolekul vastu võetud otsuste vastavust, kui nii koosoleku kutse koos päevakorraga ja üldkoosoleku otsused edastatakse ainult teadetetahvli kaudu?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, mittetulundusühingute seaduse (MTÜS) § 34 lg 1 kohaselt teostab korteriühistus juhatuse tegevuse üle järelevalvet üldkoosolek. Selle ülesande täitmiseks võib üldkoosolek määrata revisjoni või audiitorkontrolli. Korteriühistu liikmel, kes soovib juhatuse tegevust kontrollida, tuleks eeltoodust tulenevalt algata erakorralise üldkoosoleku kokkukutsumine. Korteriühistu juhatus on omakorda kohustatud üldkoosoleku kokkukutsuma juhul, kui seda nõuab 1/10 korteriühistu liikmetest (MTÜS § 20 lg 3).

MTÜS § 21 lg 7 kohaselt peab protokoll olema liikmetele kättesaadav 14 päeva pärast peale üldkoosoleku lõppemist. Liikmel on õigus saada üldkoosoleku protokolli või selle osa ärakirja. Juhul, kui korteriühistu ei täida oma liikmete eest eeltoodud kohutust, siis on üheks võimaluseks küll kohtusse pöördumine, kuid märksa ratsionaalsem oleks minu hinnangul otsuste täitmisest keeldumine, mille kohta puudub üldkoosoleku protokoll.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ