Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas võin korteriühistult küsida isiklikku pulti, et vajadusel ligi pääseda maja esisele suuremate asjade laadimiseks?07.05.2017

Tere!

Kortermaja ees on kinnine tõkkepuuga sisehoov, kus saavad parkida ainult endale koha ostnud elanikud. Mul maja ees kohta pole, kuid kas mul on õigust korteriühistult küsida/osta endale isikliku puldi, et vajadusel saada ligipääsu maja esisele suuremate/raskemate asjade maha laadimiseks (parkimiskoht endal mujal olemas) ning ka näiteks vajadusel päästeameti ligipääsu tagamiseks (mis on meedias ka väga aktuaalne teema olnud)?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, maatükk, millel korterelamu asub, kuulub korteriomanike kaasomandisse. Korteriomandiseaduse § 10 lg 2 kohaselt on korteriomanikul õigus kasutada kaasomandi eset selle otstarbe kohaselt. Eeltoodud õigust tohib kitsendada vaid korteriomaike kokkuleppega.

Kokkuvõttes, juhul, kui korteriühistu teeb takistusi sisehoovi kasutamisel, siis on see õiguspärane juhul, kui korteriomanikud on sõlminud vastava, tervele sisehoovile (mitte ainult parkimiskohtadele), laieneva kokkuleppe. Eelkirjeldatud kokkuleppe puudumisel on Teil õigus nõuda sisehoovi juurdepääsu tagamist samadel alustel, nagu see on korraldatud teistele korteriomanikele.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ