Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas sundmüügiks piisab ainult KÜ koosoleku otsusest ja kohus on vajalik alles juhul kui omanik ei allu müügikorraldusele?06.05.2017

Tere,

Korteriühistus on pidev võlglane, hetkel tasumata ca 1,5 aasta kommunaalkulud. Kas sundmüügi jaoks piisab ainult KÜ koosoleku otsusest ja kohus on vajalik alles siis, kui omanik ei allu müügikorraldusele?
Omanik põhjendab mittemaksmist sellega, et ta aastaid tagasi olevat oma kulude eest korteri kohal olevat katust parandanud. Ühtegi dokumenti KÜ-le ta esitanud pole selle kohta ja KÜ pole andnud ka varem nõusolekut selliseks tasaarvelduseks. Varasemalt oli KÜ-s väga kehv juhtimine, remondifondi ei kogutud ja sellest tulenevalt igaüks ise remontis nii nagu endal oli vaja. Samuti on eelnevad juhatuse liikmed palunud abi inkassofirmalt, kuid tulutult.
Majas puudub ka ühine keskküte, igal korteril eraldi elektriküte/ahjuküte. Osad korterid on tühjad ja neid ei köeta üldse, kas on mingi õigus nõuda, et omanikud hoiaks seal mingitki kütet sees talviti?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere,
olete korter võõrandamisnõude esitamise regulatsioonist õigesti aru saanud.
Võõrandamisnõue jõustub korteriomaniku suhtes üldkoosoleku otsuse vastuvõtmisest. Kohtusse saab korteriühistu (või üks korteriomanikest) võõrandamisnõudega pöörduda alles seejärel, kui korteriomanik otsust vabatahtlikult täitma ei asu.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ