Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteriomandina registreeritud mitteeluruumi tohib kasutada elamispinnana ehk siis seal elada?16.05.2017

KÜ on müünud keldrikorruse. Uus omanik ehitas need nö korteriteks, mis on kinnistusraamatus korteriomandist mitteeluruumid ehk panipaigad. Nüüd plaanib neid välja üürida. Kas korteriomandina registreeritud mitteeluruumi tohib kasutada elamispinnana ehk siis seal elada? Kui ei, siis mis seda reguleerib ja kuidas saab KÜ seda keelata?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere,

korteriomandiseaduse (KOS) § 10 lõige 1 kohaselt võib korteriomanik korteriomandi reaalosa kasutada oma äranägemise järgi, välja arvatud siis, kui kasutus läheb vastuollu seadusega või kolmanda isiku õigustatud huvidega. Juhul, kui korteriühistu nõuab korteriomanikult reaalosa sihipärast kasutamist, siis saab ta nõude esitamisel tugineda KOS § 12 lg-le 3 ja § 15 lg-le 5.

Kõige lihtsamaks viisiks korteriomandi mittesihipärase kasutamise vastu seista, on juhul, kui korteriomandi reaalosa mittesihipärase kasutusega kaasneb toime, mis ületab omandi tavakasutusest (st panipaiga kasutusest) tekkivad mõjud. Sellisel juhul tuleb korteriomanikule vastavast asjaolust teada anda, ning juhul, kui ta oma plaanidest ei loobu, siis pöörduda kohtusse.

Mõnevõrra probleemsemaks võib õiguste kaitse kujuneda juhul, kui reaalosa mittesihipärase kasutamisega seotud negatiivseid mõjusid on keeruline tõestada ja/või nende ilmnemine sõltub õigusvastaselt käituva korteriomaniku tegevusest, kes ei ole vaidluse ajal negatiivsete mõjude esilekutsumisest huvitatud. Tean näiteks juhtumit, kus kohtunik on andnud reaalosa mittesihipäraselt kasutavale korteriomanikule õiguse olukorras, kus ta oli oma korteri magamistoa ilma ühegi loata saunaks ümber ehitanud... Eeltoodud näide ei ole mõeldud Teie heidutamiseks, vaid oma õigusliku positsiooni paremaks läbimõtlemiseks, milleks on mõistlik kasutada ka juristi abi.
Soovitan tutvuda ka Riigikohtu lahendiga 3-2-1-3-15 (http://www.nc.ee/?id=11&tekst=222578445)

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ