Korteriomandiõigus


Küsimus: Mida teha, kui korteri ostja süüdistab mind, kuna ühistu esimees väidab, et kunagi rajatud katlamaja on nüüd ebaseaduslik?18.05.2017

Müüsin oma korteri, mida kütsime katlaga. Katlamaja tegime keldrisse tsiviilkaitseruumidesse ja korteriühistu aktsepteeris seda 1998 a. Tuleohutuse eest vastutav isik vaatas üle ja oli ok. Katlamaja pidime tegema siis, kui majalt võeti välja ühisküte ja pidi vaatama ise kuidas kütta. Nüüd uuele korteriomanikule ütles ühistu esimees, et ei tohi kütta, et on ebaseaduslik see katlamaja. Korteriühistu pole mingeid ettekirjutusi teinud. Ostja väidab, et see on varjatud puudus. Ma pole ju varjanud, kuna pole mingeid ettekirjutusi tehtud. Lepingus on kirjas, et ostja ostis korteri. Pole sõnagi sellest millega seda korterit köetakse. Katlamaja ma ei müünud, kuna see ei kuulu otseselt korterile. Kuidas edasi? Ette tänades.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, sõltumata asjaoludest, eeldab küttesüsteemi ümberehitamine minimaalselt kõigi korteriomanike nõusoleku- ja kohaliku omavalitsuse poolt väljastatud ehitusloa olemasolu. Olukorras, kus küttesüsteem on ehitatud korteriomanike kaasomandis olevasse ruumi, tuleks korteriomanike kokkulepe sõlmida ka selleks.

Kuna korteriühistu pädevusse ei kuulu eelnimetatud kokkulepete sõlmimine, siis puudub alus kaaluda küsimust, kas korteriühistu tegevus(etus) on käsitletav ümberehitusteks nõusoleku andmisena. Küll aga saab korteriühistu nõuda korteriomanikult, et korteriomandi kasutamine (sh selle kütmine ja üldkasutuses olevate ruumide kasutamine) oleks õigusaktidega kooskõlas.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ