Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteriomandi tükeldamisel on vaja teiste korterite omanike nõusolekut?25.05.2017

Majas on mitu korterit, kõik on korteriomandid. Tahaks oma korteri jagada kaheks eraldi korteriomandiks. Füüsiliselt tähendaks see muuhulgas korteri kummagi tüki vahele uue seina ehitamist. Praegu olemasolevaid seinu ehitus otseselt ei mõjutaks - sh on praegu korteril olemas teine uks, nii et kummagi korteri jaoks oleks ukseavad olemas. Asjaajamise lihtsuse poolest oleks mugavam ja kiirem kui tükeldus ei eeldaks kõigi teiste korterite omanike kooskõlastusi. Siit küsimused: 1) kas selline ehitus ja korteriomandi tükeldus vajab teiste korteriomandite omanike nõusolekut ja milliste seaduste tõttu? 2) millises vormis ja mis toimingutele peab nõusolekud hankima? Aitäh.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, tänasel päeval ei ole selles küsimuses ühtset praktikat välja kujunenud. Alates 2018 jõustuva korteriomandi- ja korteriühistuseaduse kohaselt tuleb aga korteriomandi jagamiseks saada nende korteriomanike nõusolek, keda jagamine puudutab.

Hetkel soovitan pöörduda küsimusega notari ja kohaliku omavalitsuse (KOV) poole, ning juhul, kui eelnimetatud isikud ei seo oma tegevuse eeltinimuseks* korteriomanike kokkuleppe olemas olu, siis õnnestub Teil suure tõenäosusega ka korteriomand ilma kokkulepet sõlmimata kaheks jagada.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ

*KOV peab korteri jagamiseks väljastama notarile koopia hoone plaanist, millel on piiritletud ja korterinumbriga tähistatud iga korteriomandi reaalosaks olevad ruumid.
Notar peab tõestama korteri kaheks jagamise tehingu ning esitama kinnistusregistrile vastava kandeavalduse.