Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas on korrektne, kui kaasomanikud sõlmivad kasutuslepingu osaühinguga, mis kannab lepingu ajal ülalpidamiskulusid?26.05.2017

Küsimus: Korteriomand on jagatud kahe õe vahel, kellest üks on täisealine ja teine alaealine (kummalgi kaasomandina ½). Alaealist esindav lapsevanem on saanud kohtult loa tehinguteks lapse kinnisvara väljarentimiseks. Kas on juriidiliselt korrektne, kui täisealine kaasomanik ja alaealise kaasomaniku esindaja sõlmivad kasutuslepingu osaühinguga, mis võtab vastutuse korteri ülalpidamiskulude eest kasutuslepingu ajaks?
Kas osaühingul on õigus korterit edasi rentida kolmandale isikule, kui mõlemad kaasomanikud on nõus ja vastav punkt on kasutuslepingus sätestatud?
Kas üürniku ja nimetatud osaühingu vahel sõlmitud rendileping on sellisel juhul juriidiliselt kehtiv ega too kummalegi osapoolele juriidilisi probleeme (nt. üürniku elukoha registreerimisel)?
Missugustele õigusaktidele antud juhul peaks tuginema?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, jah, kirjeldatud tehinguid on lubatud sõlmida ilma täiendava kooskõlastuseta. Hoolduse puhul tuleb tavaliselt saada hoolduse määranud kohtult eraldi nõusolekut vaid sellistele tehingutele, millega võõrandatakse kinnisvara või siis koormatakse seda asjaõigusega.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ