Korteriomandiõigus


Küsimus: Mil viisil peaks määrama korteritele parkimiskohti, kui on kaks ala, eelistatud on üks valgustatud ja turvalisem ala?27.05.2017

Tere
KÜ-l on plaan rajada parkla. Osa parkimiskohti jääks maja ette, kus on valgustus ja turvalisem. Teised kohad jäävad maja kõrvale, kus on pime ja mitte nii turvaline. KÜ esimees ütles viimasel koosolekul, et maja ette saavad eesõiguse 1. korrusel elavad elanikud. Ja seda sellepärast, et tema enda sugulased ja paar sõpra saaksid siis selle turvalisema ja valgustusega kaetud parkimiskohad.
Kas selline tegu on võimalik? Mis õigustega saab KÜ esimees ise määrata kohti? Mismoodi tegelikult kohtade määramine peab toimuma?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, otsustusõigust korteriühistu sees, reguleerib mittetulundusühingute seaduse § 18, mille kohaselt on korteriühistu kõrgeimaks organiks selle liikmete üldkoosolek. Üldkoosolek võtab vastu otsuseid kõikides mittetulundusühingu juhtimise küsimustes, mida ei ole seaduse või põhikirjaga antud juhatuse või korteriühistu muu organi pädevusse.

Eeltoodule tuginedes tuleks parkimiskohtade jagamise otsus langetada üldkoosoleku, mitte juhatuse poolt.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ