Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuidas jaguneb kaasomandi parandamise kulu?09.08.2017

Tere!

Ühel korteriomanikul on korteris keskküttetoru vigastused. Kuna keskkütteradiaatorid ja torud kuuluvad kaasomandisse, siis on omanikel kohustus ka neid ühiselt hooldada. Kui korteriühistu tellib remondi, siis kuidas toimub remondi eest makstud tasu jagamine kaasomanike vahel. Kas võrdselt jaotatuna või kehtib muu reegel. Kui peaks ilmnema, et kaasomandis oleva taristu parandamise tõttu vajab lisaremonti ka omaniku enda vara, siis kas selle remondi peavad samuti tasuma kaasomanikud?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kaasomandi esemega seotud kulude jagamisel tuleb korteriühistus lähtuda korteriühistu põhikirjast. Juhul, kui korteriühistu põhikiri remondikulude jagamise korda ei sätesta, siis reguleerib olukorra korteriühistuseaduse paragrahv 15 primm lõige 2, mis ütleb, et remondikulude eest maksavad korteriomanikud vastavalt oma korteri suurusele.
Juhul, kui kaasomandi remondi käigus saab kahjustada korteriomaniku vara, siis kuulub vastav kulu hüvitamisele samal põhimõtte järgi, ehk vastavalt korterite üldpinnale.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ