Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas peab võtma kõigi korteriomanike nõusoleku, kui sooviks köögi ja vannitoa asukohad vahetada?18.08.2017

Kui soovitakse teha korteri planeeringu muutus, st vahetada omavahel köögi ja vannitoa asukoht. Muutuse tulemusena, eemaldatakse üks mittekandev vahesein ning ehitatakse juurde üks mittekandev vahesein. Tehnosüsteemides muutusi ei tule, saab täpselt kasutada samu vee- ja kanalisatsiooni süsteeme, mis on käesolevas planeeringus. Korteriomanik tellib ehitusprojekti, sellest tulenevalt ei muutu ka korteri kasutatav pind. Kas on kohustus võtta ka kõigilt maja teistelt korteriomanikelt nõusolek või seda ei ole vaja? Mis dokumendid tuleb esitada linnavalitusesse.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, minu seisukoht on, et korteri sisemise planeeringu ja ruumide kasutamise otstarve (fikseeritud korteriomandite moodustamisel), muutmiseks tuleb sõlmida korteriomanike kokkulepe, kuna ruumi kasutamise otstarvest sõltub negatiivsete mõjude ulatus naaberkorteritele.
Seda, milliseid dokumente nõuab korteri ümberehitamiseks linnavalitsus, sõltub linnavalitsuse enda otsusest, kuid eeldada tuleks, et vajalikud on ehitusloa saamiseks vajalikud dokumendid.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ