Korteriomandiõigus


Küsimus: Mida saab korteriühistu ette võtta arendaja suhtes, kellele kuulub kelder, mis on kogu aeg vett täis?26.08.2017

Tere!
Kortermaja kelder kuulub maja renoveerimisest saati juba üle kümne aasta maja arendajale. Kuna kelder on väga madalate lagedega ja sinna pole võimalik keldribokse ehitada, siis pole majaelanikud olnud huvitatud selle ostmisest. Nüüd aga on juba 5-6 aastat olukord selline, et pidevalt on keldris vesi ja selle tõttu laguneb vundament ja alumiste korterite eluruumid hallitavad. Vaatamata pidevatele tähelepanu juhtimistele ja palvetele kelder korda teha, on keldri omanik reageerinud vaid sellega, et pakub seda ühistule müüa.
Oleme ühistu rahadega niigi pidevalt keldrist vett välja pumbanud. Nüüdseks on olukord nii hull, et tuleb ette võtta suuremad tööd, korteri omanikud aga pole nõus maksma suuri summasid, et kellegi teise vara (keldrit) parendada, sest see omaniku poolt nii hullu olukorda lastud, et see juba kogu maja ohustab.
Millised on antud olukorras ühistu õigused sellise omaniku suhtes?

Ette tänades

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriomanik, kelle korter on kasutuskõlbmatu seetõttu, et korterisse tungib põhjavesi, ei ole kohustatud eeltoodud probleemi üksinda lahendama. Vastupidi, hoopis temal on õigus nõuda teistelt korteriomanikelt probleemi ühist lahendamist.
Erandiks on olukord, kus korteriomanik on tekkinud olukorra eest ise vastutav, mis võib olla ka antud juhul võimalik. Kuna aga korteriomaniku vastutust tuleb tõendada, ning olukorra lahendamisel omavad suurt tähtsust juriidilised nüansid - sõlmitud lepingu sisu, nõude esitamise viis, aegumine, jne - siis soovitan oma õiguste väljaselgitamiseks kasutada õigusabi teenust.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ