Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas äripinna kasutusotstarbe "büroo" "kaupluseks" muutmiseks on vajalik kõigi korteriomanike kirjalik nõusolek?26.08.2017

Tere! Kui äripinna kasutusotstarvena on kirjas "büroo" ja seda muuta "kaupluseks" või "toitlustuskohaks" kas siis on vajalik kõigi korteriomanike kirjalik nõusolek või piisab ühistust?
Lisaks küsimus korterelamu kohta, kui korteriomand liitub juba olemasoleva gaasitrassiga (mis on ukse taga), siis kas peab ka kõigi korteriomanike nõusolek olema või piisab ainult korteriühistust (gaasitrass kaasomandi pinnal - koridoris)?
Nagu ma eelnevatest vastusest aru saan, et eraldi midagi juurde ehitades korterelamusse (näiteks eraldi ventilatsioonitoru fasaadilt katusele) peab olema eranditult kõigi korteriomanike nõusolek. Tänud!

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriomandiseaduse kohaselt on korteriomandite sihtotstarve kas eluruum või mitteeluruum. Eluruumi mitteeluruumiks või mitteeluruumi eluruumiks muutmiseks on vajalik sõlmida korteriomanike kokkulepe. Samuti on vajalik sõlmida kokkulepe siis, kui korteriomandi kasutusotstarve muutmisega suurenevad negatiivsed mõjud naaberkorteriomanikele ja korterelamule.

Antud juhul lähtub küsimus ehitusseadustikust, mis reguleerib seda, kuidas määrab kohalik omavalitsus mitteeluruumist korteriomandile omapoolse (täpsustatud) kasutusotstarve. Selles menetluses sõltub see, millisel määral kohalik omavalitsus teisi korteriomanike arvamust küsib ja nendega arvestab, omavalitsuse enda otsusest.

Kokkuvõttes on korteri sihtotstarve muutmisega seoses korteriomanike suhted ja kohaliku omavalitsuse otsused seotud üksnes niivõrd, et sihtotstarve, mis toob kaasa negatiivsed mõjud, muutmisega peavad olema nõus mõlemad.

Hoonesisene gaasitrass on korteriomanike kaasomandis. Sellega taasliitumiseks ei ole vajalik sõlmida korteriomanike kokkulepet ega võtta vastu vastavat otsust. Küsimuse lahendamine on korteriühistu juhatuse pädevuses.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ