Korteriomandiõigus


Küsimus: Mis võimalusi on, et ma ei peaks liituma keskküttesüsteemiga?26.08.2017

Olen kolimas kortermajja, kus 6 korterit on ahjukütte peal ning teised 6 korterit on veel keskkütte peal.
Mina asun elama trepikotta, kus kolm korterit on välja astunud ning neljas sooviks välja astuda keskküttest, kuna see oli liiga kallis ning tuba oli talvel max 16 kraadi.
Nüüd osad ühistu liikmed on arvamusel, et kõik korterid võiksid astuda uuesti keskküttesse ning tehakse kogu süsteemi renoveerimine. Kuid korteris, kuhu ma elama asun pole keskkütet sees olnud pea 10 aastat, nii, et enda korteri renoveerimisel ei olnud arvestanud sellega, et peaksin kunagi kütte tagasi panema. Kui korteriühistu otsustab uuesti teha keskkütte, siis kes maksab minu remondi kinni, kui pean uuesti seinad lahti lõhkuma (et radikaid panna) ning köögimööbel ei mahuks enam kööki ära (eritellimus).
Mis võimalusi on veel, et ma ei peaks liituma keskküttesüsteemiga? Ja kas on üldse võimalik sundida liituma keskküttega, kui aastad on näidanud, et sealses kortermajas ei tasu ära selle süsteemiga liitumine.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, juhul, kui enamus korteriomanikke soovivad küttesüteemi korterelamus taastada, siis ei ole sellele otsusele vastuvaidlemisel suurt edulootust. Esiteks eeldab keskküttesüsteemist loobumine korteriomanike kokkulepet, ning teiseks lubab korteriomandiseadus korterelamut ajakohastada korteriomanike enamuse poolt vastuvõetud otsusega.
Juhul, kui küttesüsteemi rajamisega tekib korteriomanikule kahju, siis sõltub selle hüvitamine eelkõige sellest, kas kahju ületab teistele korteriomanikele samade töödega tekkinud kahjusid. Juhul, kui kahju tekib seoses küttesüsteemi taastamisega, ning korteriomanik on küttesüsteemi eemaldanud ilma vastava kokkuleppeta, siis puudub tal kahjunõude esitamiseks alus.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ