Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas KÜ raamatupidaja ja ühistu liige võivad olla ühest perekonnast ja võtta kahekesi vastu KÜ otsuseid?31.08.2017

Tere!
Kas KÜ raamatupidaja ja ühistu liige võivad olla ühest perekonnast ja võtta kahekesi vastu KÜ otsuseid?
Kui juhatusest soovib üks liige lahkuda, kas sellisel juhul peab kokku kutsuma üldkoosoleku? Või piisab ainult meili teel selle inimese avaldusest, et soovib lahkuda KÜ?
Kui juhatus muutub, kas dokumentatsioon antakse enne, kui äriregistris muutused on toimunud? Kuidas see peab ametlikult ette nägema (üleandmisakt dokumentide kohta)? Kas juhatuse esimees peab ka sellest osa võtma?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriühistu liikmele ei ole seadusega pandud piirangut, mis keelab tal teostada selle sama korteriühistu, mille liikmeks ta on, raamatupidamist. Korteriühistu nimel saab otsuseid vastu võtta üksnes korteriühistu üldkoosolek või juhatus või eelnimetatud juhtorganite poolt volitatud isik. Viimatinimetatud volitatud isikuks võib olla ka korteriühistu raamatupidaja või liige.
Korteriühistu dokumentide üleandmist uuele juhatusele ei saa siduda äriregistri kandega, sest korteriühistu juhatus astub üldreeglina ametisse alates vastava otsuse langetmisest. Samast hetkest on tal õigus nõuda endiselt juhatuse liikmetelt korteriühistu dokumentide üleandmist. Dokumentide üleandmisel ei pea kõik endised korteriühistu juhatuse liikmed (sh esimees) viibima.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ