Korteriomandiõigus


Küsimus: Mis järjekorras peaks käima kortermaja rekonstrueerimise otsustamine, kas korteriomanik peab laenu taotlemise kinnitama?06.09.2017

Tere.
KÜ juhatus saatis üldkoosoleku kokkukutsumise teate ja päevakorra. Üks punktidest on:
Juhatusele anda volitused ehitustööde otsustamiseks ja lepingute sõlmimiseks.
Samal koosolekul soovitakse vastu võtta ka 2018 a majanduskava ja väga suures mahus kortermaja rekonstrueerimine. Kusjuures mitte ühtegi maksumuse summat ei ole välja toodud. Haldusfirma on eestvedajaks. Küsimus, mis järjekorras peaks siiski käima rekonstrueerimise otsustamine. Kas korteriomanik peab andma laenu taotlemiseks kirjaliku nõusoleku?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere,
küsimusele, mis on kortermaja rekonstrueerimiskulude eeldatav suurus, peab vastuse andma korteriühistu majanduskava, mis peab muuhulgas sisaldama infot korteriühistu liikmete kohustuste kohta sihtkulutuste ja koormatiste kandmisel.

Kortermaja rekonstrueerimise otsustamisel saab seotud otsuste järjekorra määrata juhatus või üldkoosolek. Seadus seda küsimust ei reguleeri.

Kui laenu võtjaks on korteriühistu, siis ei ole korteriühistul korteriomanikult eraldi nõusolekut vaja, va juhul, kui seda nõuab korteriühistu põhikiri.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ