Korteriomandiõigus


Küsimus: Mida arvestatakse kaasomandi korral, kas proportsiooni või reaalselt kantud kulutusi?10.09.2017

Tere! Olen mitme juristi juures konsulteerinud, kuid minu jaoks on olukord veel segasem, sest nõustamised on erinevaid vastuseid andnud. Mul on kaasomand endise elukaaslasega. Temaga koos võtsime eluasemelaenu ka. Ostmisel oli minu osa sissemakses 30 000 € ja temal 6 000 €. Kahjuks jäi omandile tegemata märge, kui suur osa omandist kummalegi kuulub. Elukaaslane läks uue kaasa juurde juba viis aastat tagasi. Pangalaenu ja kõiki muid maja hooldamise kulutusi ja tegevusi, hädavajalikud remondid (kui nt toru külmub või läbi roostetab, miskit laguneb jne, maksan ja teen kogu selle aja mina üksi). Üks jurist, kelle juures ma nõu küsimas käisin, rääkis, et kohus arvestab kummagi panust, teine, et arvestatakse ainult seda, et omand on pool kummalgi. Ma ei ole julgenud seepärast hakata kaasomandit lõpetama, sest ei saa aru, mida seejuures tegelikult arvestatakse.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, seda, kui suur on kummagi kaasomaniku mõttelise osas suurus, näitab kinnistusraamatu kanne. Juhul, kui kinnistusraamatus vastavat märget ei ole, siis eeldatakse, et kaasomanike osad on võrdsed. Seega tuleks eeldada, et Teie ja Teie elukaaslasele kuulub kummalegi 1/2 kinnistust.

Teie poolt kaasomandi soetamisel, korrashoiul- või remondil kantud kuludega saab kohus arvestada juhul, kui Te seda taotlete, ning teine kaasomanik ei ole Teile oma 1/2 osa kuludest hüvitanud. Näiteks, kui kinnistu soetati 36 000 euro eest, ning Teie kandsite sellest 30 000 eurot, siis on Teil õigus nõuda kaasomanikult 30 000- (36 000/2)= 12000 euro suurust hüvitist.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ