Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteris renoveerimistööde käigus rikutud kohad kuuluvad taastamisele algsel kujul?10.09.2017

Tere.
Kortermajas alustatakse renoveerimistöödega, mille käigus remonditakse ka rõdu. Rõdul lõhutakse piire ja põrand, seinad soojustatakse. Olen eelnevalt rõdu põranda plaatinud, seinad remontinud ja paigaldatud on lükandklaasid, et säästa rõdu lagunemast. Siit küsimus, kes korvab tehtud kulutused? Rõdu põrandapind ei kuulu kaasomandisse, see on korteri üldpinna osa (rõdu ei ulatu majast väljapoole). Mis õigused mul on takistamaks ära lammutamast kogu tehtud tööd ja sellega kaasnenud mitte väikseid kulutusi? Ning kas korteri sees renoveerimistööde käigus rikutud kohad kuuluvad taastamisele algsel kujul(korteris on hiljuti tehtud suuremahuline remont)?
Tänan.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriomandiseaduse kohaselt kuulub kaasomandisse korterelamu ja selle osad, ilma milleta ei ole korteriomandite terviklik toimimine võimalik. Eeltoodu tähendab sisuliselt seda, et kogu korterelamu keha, sõltumata selle asukohast, tuleb lugeda kaasomandi hulka. Rõdu põrand on seda ilma kahtluseta.

Eeltoodu tõttu tuleb Teie poolt tehtud parendusi vaadata, kui kaasomandi säilitamiseks tehtud kulutusi. Kui need on põhjendatud ja kaasomanikega (korteriühistuga) kooskõlastatud, siis on ka hüvitisnõue võimalik.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ