Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas on seadusega vastuolus, kui korteriühistu juhatuse liige ise koristab ja saab selle eest tasu?16.09.2017

KÜ-l puudus siiani haldus- ja koristusteenus. Aastaid koristas üks KÜ juhatuse liige, selle eest tasu saamata. Nüüdseks elamu renoveeriti ja hakati soovima koristust. Hiljuti toimus KÜ üldkoosolek, kuna vana juhatuse valitsemise aeg sai läbi. Valiti uus juhatus 1 liikmeline ja jätkab seesama juhatuse liige, kes enne ka koristas. Kehtestati ühehäälselt haldus- ja hooldustasu. Lepiti kokku, et KÜ juhatus korraldab trepikodade koristamise. Keegi kohal viibinutest ei avaldanud soovi ise koristama hakata. Paar nädalat ei toimunud midagi ja siis otsustas KÜ juhatuse liige ise koristama hakata. Kas see on võimalik? Juhatus on 1 liikmeline ja ise ta endaga lepingut sõlmida ei saa. Koosolekul lepiti kokku, et KÜ juhatus korraldab koristamise, aga ei lepitud otseselt kokku kes seda teeb. Kas on kuidagi seadusega vastuolus, kui ta nüüd ise koristab ja tasu selle eest saab? Enamik oleks sellega kindlasti nõus, kuid majas on üks omanik, kes nüüd äkki kui juba koristus toimub, seda ise teha tahaks. Kui see on seadusega vastuolus, siis kuidas saaks juhatuse liikmele seda tasustada?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, juhatuse liikmega lepingu tegemise otsustamine, ning lepingutingimuste määramine, on korteriühistu üldkoosoleku pädevuses.
Kui juhatuse liikme poolt juba osutatakse korteriühistule (ilma sellekohase otsuseta) koristusteenust, siis on võimalik teenuse osutamine kooskõlastada ka järgmisel korteriühistu üldkoosolekul, kuid soovitav on koosoleku kokkukutsumisega mitte viivitada.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ