Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas on õige otsus, et üldkulud jagatakse omanike vahel võrdselt - mul on üksnes korterist 10 korda väiksem keldriboks?16.09.2017

Seadusega olen automaatselt ka KÜ liige, kuid minu omandiks on vaid pisike keldriboks, mis on eluruumina registreeritud. KÜ aga otsustas, et maja üldkulud tuleb jagada liikmete arvuga võrdselt, mitte ruutmeetrite järgi. Kas selline otsus on seadusega õiglane, et nii mind tasustada samade kuludega nagu 10 korda suuremaid kortereid? Või on mingi moodus, kuidas ma saaks ühistu liikmelisusest loobuda?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriühistu liikmelisusest saab vabaneda vaid korteriomandi müügiga või kõiki korteriomandite lõpetamisega kinnisasjal.

Korteriühistus reguleerib kulude jagamist korteriühistu põhikiri. Kui põhikirjas ei ole üldkulude jagamist reguleeritud, siis tuleb nende jagamisel lähtuda korteriühistuseaduse paragrahv 15 primm lõikest 1, mis ütleb, et kulud tuleb korteriomanike vahel jagada lähtudes korteriomandi üldpinnast.

Juhul, kui korteriühistu jagab majandamiskulusid vastuolus oma põhikirjaga ja/või korteriühistuseadusega, siis on korteriomanikul õigus keelduda nende kulude tasumisest.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ