Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuidas ja millal määratakse pinna (mitteeluruum) kasutusotstarve?19.09.2017

Kuidas ja millal määratakse pinna (mitteeluruum) kasutusotstarve? Nt müüakse mitteeluruumi, kui mistahes otstarbeks kasutatavat äripinda, ent on hetkel kohandatud külaliskorteriks. Kui lihtne (võimalik) on uuel omanikul avada antud pinnal hoopis kohvik või kauplus?
Kas mitteeluruumina registreeritud korteri väljarentimisel (ärilisel eesmärgil) on ka piiranguid (nt rendiperioodi pikkus)?
Aitäh.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriomandi elu- või mitteeluruumi sihtotstarve määratakse korteriomandite moodustamise avaldusega, ning muudetakse korteriomanike notariaalse kokkuleppega. Eelnimetatud sihtotstarvete näol on tegu korteriomandi reaalosa sihtotstarvetega, mis on ära märgitud kinnistusregistris.

Seda, milline on mitteeluruumi kasutusotstarve ehitusregistris, määratakse (kohaliku omavalitsuse poolt) ehitusloa ja selle aluseks oleva ehitusprojektiga. Kui kohalik omavalitsus peaks eeltoodud projekti korteriomandi taotluse alusel muutma (näiteks büroost kohvikuks), siis ei tohiks see tähendada veel seda, et korteriomanik tohibki hakata mitteeluruumi kohvikuna kasutada. Paraku ei ole Eestis selles küsimuses ühest kohtupraktikat välja kujunenud. On olnud näiteks juhtumeid, kus kohtunik on pidanud normaalseks eluruumi sihtotstarvega korteri bürooruumiks ehitamist või korteris asuvasse elutuppa saunakompleksi rajamist.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ