Korteriomandiõigus


Küsimus: Kui koosolekust võtab osa vähem liikmeid kui põhikiri ette näeb, millised õigused on liikmetel uus üldkoosolek kokku kutsuda?23.09.2017

Tere
KÜ liikmed (MTÜ seaduse prg 20) pöördusid kirjalikult juhatuse poole (ühistul on 1 juhatuse liige) kutsuda kokku üldkoosolek. Kirjas oli üldkoosoleku toimumise aeg, koht ja päevakord. Päevakorras oli ka juhatuse liikme tagasikutsumine ja uue juhatuse valimine. Juhatuse liige koosolekut kokku ei kutsunud, viitas MTÜ seaduse prg 20 primm ja plaanib ise üldkoosoleku kokku kutsuda.
Korteriühistu liikmed kutsuvad nüüd ise üldkoosoleku kokku.
Kui koosolekust võtab osa vähem liikmeid kui põhikiri ette näeb (rohkem kui pool), millised õigused on korteriühistu liikmetel järgmine üldkoosolek kokku kutsuda? Kas samasugused nagu korteriühistu juhatusel?

Ette tänades

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, esitatud asjaolude puhul tuleb kohaldada mittetulundusühingute seaduse paragrahv 20 lõiget 4, mis ütleb, et kui juhatus ei kutsu üldkoosolekut kokku, siis võivad taotlejad üldkoosoleku ise kokku kutsuda samas korras juhatusega.

Seega, kui esimesel korral ei tule üldkoosolekul otsuste vastuvõtmiseks vajalikku kvoorumit kokku, siis võivad taotlejad kokku kutsuda korteriühistu kordus üldkoosoleku põhikirjas sätestatud korras.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ