Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas on seaduspärane, kui lepitakse kokku, et iga korteriomaniku häälte arvu määrab korteriomandi kaasomandi osa suurus?29.09.2017

Kas korteriomandi kaasomanikud saavad korteriühistu koosolekul hääletada Korteriomandi -ja korteriühistu seaduse § 22 lg 1 kohaselt, kus häältearv määratakse kaasomandi suuruse järgi? Mõte selles, et 2 korteriomandi kaasomanikku soovivad sõlmivad KÜ koosoleku hääletamise osas omavahel lepingu, mille tulemusena mõlemad saavad omavahel hääletada ning nendevahelise hääletuse tulemus (häälte arv) antakse edasi üldkoosolekule.
Mõlemad kaasomanikud hääletavad nö sisesuhtes vastavalt kaasomandi suuruse järgi ja vastavalt kas hääled liidetakse või lahutatakse. Korteriühistu põhikirjaga tahetakse ette näha, et iga korteriomaniku (kokku ühistus 3 korteriomandit) häälte arvu määrab korteriomandi kaasomandi osa suurus.
Kas sellise lepingu sõlmimine korteriomandi kaasomanike vahel oleks seaduspärane?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriomanike omavahelised eelkokkulepped ja -kooskõlastused selles, kuidas üldkoosolekul hääletada, ei ole keelatud. Küll ei näe aga KrtS ette võimalust sätestada selliseid kokkuleppeid korteriühistu põhikirja kaudu.
Juhul, kui kokkuleppe eesmärgiks on valitseva mõju saavutamine korteriühistus, siis oleks selline kokkulepe vastuolus heade kommetega, ning seeläbi ka tühine.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ