Korteriomandiõigus


Küsimus: Mida teha, kui üks korteriomanik pani loata soojuspumba ja ei ole nõus seda maha võtma?29.10.2017

Meie majas on korteriuhistu kuue korteriga. Üks korteriomanik, kes ei ole maja alaline omanik, paigaldas seinale õhksoojuspumba. Teiste elanike käest ta allkirju ei küsinud. Hetkel maja renoveerimine käsil. Alguses ta keeldus pumpa maha võtmast, kui nüüd lubas maha võtta. Mina korteriuhistu juhatuse esimehena palusin võtta kõigi majaelanike käest viisakusest allkirjad, kuid tema teatas, et tema ei küsi ning paneb nii või teisiti selle tagasi. Mis õigused on meil? Õhksoojuspump asub teisel korrusel seina peal. Korteriomanik ütles, et kui meile midagi ei sobi, võime ta kohtusse anda.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kui õigus on korteriühistu poolel, ning antud juhul see kõigi eelduste kohaselt nii on, siis oma õiguse maksma panemiseks ei pea alati kohtu poole pöörduma.
Kui korteriomanik kasutab kaasomandit mittesihipäraselt, siis saab korteriühistu soojuspumba fassaadilt ka omaabi korras eemaldada, ning nõuda sellega seotud kulud sisse korteriomanikult.
Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ