Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuidas peaks arvestama küttekulusid, kui põhikirja ja üldkoosoleku otsuse vahel on vastuolu?29.10.2017

Kui ühistus (juhatuse või tavaliikmete poolt) avastatakse, et kütte eest tasumist arvestatakse seadusevastaselt, kas siis on õige, et jätkatakse veel üks kuu vanaviisi (kuu pole veel läbi ning küttearved pole seega saabunud) ning õiget arvestust hakatakse pidama heal juhul alles järgnevast kuust?
Kehtivas põhikirjas on kirjas, et maksete suuruse kindlaksmääramisel lähtutakse kütteks kuluva soojusenergia puhul korteri üldpinna suurusest. Paar aastat tagasi võeti üldkoosoleku otsusega vastu süsteem, kus 70% küttekuludest arvutatakse korteri radiaatorite näitudelt (tarbimiskulud) ning 30% on püsikulud. Põhikiri aga jäi muutmata, mistõttu ei tohiks sellist arvestusviisi kasutada. Siinkohal ei tohiks ju olla vajadust/kohustust üldkoosolekut kokku kutsuda, et võtta vastu otsus seaduse ja põhikirja järgi talitada, vaid liikmetele tuleks lihtsalt teada anda, et nüüdsest (juba käesolevast kuust) käib asi seaduse järgi, kuna ekslikult on seda varem eiratud.
Kas siinkohal võiks/peaks korteriühistu revisjon tegema juhatusele ettekirjutuse alustada koheselt seaduse järgi küttekulude arvestamist?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kuna juhatus allub korteriühistu üldkoosolekule, siis on antud olukorras revisjoni komisjoni ülesandeks korteriühistu üldkoosoleku informeerimine.
Kui juhatus rikub korteriühistu üldkoosoleku otsust või -põhikirja, siis riskib ta sellega, et korteriühistu üldkoosolek nõuab rikkumisega seotud kahju välja juhatuse käest. Kui küsimus on kulude jagamises, siis võib kahju tekkida näiteks kulude ümber arvestusest, juhul kui mõni korteriomanik keeldub summa tasumisest, mis ületab põhikirja järgset arvestust.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ