Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas meie korteri endise omaniku nõusolek kehtib ka nüüd, kuigi hääletus oli 2012 aga seni poel seda ellu viidud?01.11.2017

Tere,
Korteriomandi seadusest lugesin välja, et uue omanikuna oleme vana omaniku õigusjärglased, ja varasemad otsused, ehk tema hääl, kehtib ka meile. Kas see kehtib ka juhul, kui hääletus oli 2012 aastal, aga otsuse teostamist pole siiamaani tehtud?
Näiteks otsustati, et krundi piirile ehitatakse aed ja kõik elanikud olid nõus, olid nõus ka selle eest maksma. Aga selleks ei kogutud tol hetkel ei raha, ega tehtud tööd. Nüüd oleme meie uute omanikena selle aia vastu. Kas meil on õigus vastu olla? Kas meil on kohustus selle eest maksta? Kui meil seda kohustust ei ole või meil oleks õigus nõuda uut hääletust, siis mis on vastavad seadused/paragrahvid, millele toetuda võib?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kõik korterelamu majandamisega seotud üldkoosoleku otsused on korteriomanikule tagasiulatuvalt siduvad, sõltumata sellest, kui palju aega on möödunud otsuse langetamisest.
Kui üldkoosoleku otsust ei ole asutud ellu viima, siis on võimalik ka selle äramuutmine uue üldkoosoleku poolt, kuid küsimuse üldkoosoleku päevakorda saamiseks tuleb korteriomanikul leida teiste korteriomanike hulgast mõttekaaslaseid.
Korterelamut korteriühistu kaudu majandades, peab korteriühistu juhatus korteriomaniku poolt soovitud päevakorraga üldkoosoleku kokku kutsuma, kui seda nõuab 1/10 korteriomanikest - üldkoosoleku kokkukustumist reguleerib mittetulundusühingute seadus.
Juhul, kui korteriomanikud majandavad korterelamut valitseja kaudu, siis kutsub valitseja vastava üldkoosoleku kokku majanõukogu või 1/4 korteriomanike kirjaliku nõude alusel - üldkoosoleku kokkukutsumist reguleerib korteriomandiseadus.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ