Korteriomandiõigus


Küsimus: Milline organisatsioon ja/või määrus/seadus reguleerib parkimist kortermajade ees?04.11.2017

Tere,
Milline organisatsioon ja/või määrus/seadus reguleerib parkimist kortermajade ees?
Juhtum on järgmine: maja ees ei ole eraldi ära joonitud ega nummerdatud parkimiskohti ehk et parkimine toimub, kes ees see mees, kindlaid parkimiskohti ei ole. Juhuste kokkulangemisel lihtsalt sattus nii, et üürnikul ja tema elukaaslasel on majapidamises 3 autot, millest üks on igapäevases kasutuses ja teised kaks autot on müügis (ca 1 kuu müügis ja maja ees parklas olnud). Üürnikud on elanud antud kortermajas ca 6 kuud. Kas müügisolevaid autosid võib hoida maja ees oleval parkimisplatsil?
Lisaks sattus üürnike postkasti ilma viite, kuupäeva ja allkirjadeta kiri, kus KÜ liikmed soovivad, et üürnikud teisaldaksid parkimisplatsilt need kaks autot, mis on müügis. (Autodele ei ole füüsiliselt lisatud kuulutust, et nad müügis on. Seda näeb vaid internetist vastavast ostu-müügiportaalist.) Saan aru, et seda kirja tõsiselt võtta ei saa, kuna sellele pole lisatud ei korterinumbrit ega KÜ liikmete nimesid ega allkirju ehk et seda oleks saanud kes iganes kirjutada ja postkastidesse laiali jagada?
Ebaõiglane on see, et maja esises parklas on autosid, mis pole vähemalt 6 kuud kui mitte rohkem oma kohalt liikunud sel ajal kui üürnikud seal majas elanud on. Sellised autod on hoidnud parkimiskohti tunduvalt kauem kinni kui üürnikud oma müügisolevate autodega praegu.

Tänan

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kaasomandi kasutamist reguleerib korteriomandiseadus, mille kohaselt lahendavad korteriomanikud kaasomandi eseme tavakasutuse piires olevaid küsimusi oma üldkoosolekutel, häälteenamusega vastuvõetavate otsustega (vt korteriomandiseaduse paragrahv 12).
Juhul, kui korterelamut majandab korteriühistu, siis lahendatakse küsimus korteriühistu üldkoosoleku kaudu sarnaselt.

Tervitades, Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ