Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas peaksin kartma nõuet, et pean majast väljaspool oleva korstna eemaldama või kahju korvama?07.11.2017

Tere. Suvel sai ostetud korter, kus on olnud varem puuküte. Korter asub esimesel korrusel ning aastaid tagasi on ise ehitatud korsten õuest katusele. Läbi sellise kütmise on tekitatud kortermaja välisfassaadile kahju, sest korsten lekkis. Küsimus, kui peaks KÜ kunagi nõudma selle kahju hüvitamist, kas olen kohustatud selle hüvitama või ise korda tegema? NB! Majaelanikud nägid aastaid sellist kahju tekitamist pealt, kuid keegi "õigel" ajal ei reageerinud.

Aitäh.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, tõepoolest, korteriühistul on õigus nõuda õigusvastase käitumise tagajärjel kaasomandile tekitatud kahju hüvitamist ka korteriomaniku õigusjärglaselt. Nõude esitamise õiguslikuks aluseks on korteriomandiseaduse paragrahv 10 lõiked 1 ja 2 ning paragrahv 11 lõige 1 punkt 1.
Olukord, kus teised korteriomanikud olid korteriomaniku õigusvastasest käitumisest teadlikud, kuid ei võtnud selle lõpetamiseks midagi ette, ei ole vastutust välistavaks asjaoluks. Küll aga ei saa välistada, et kohus otsustab sellele asjaolule tuginedes kahjunõuet vähendada. Sellisel juhul oleks kahjunõude vähendamise õiguslikuks aluseks võlaõigusseaduse paragrahv 139 lõiked 1 ja 2.

Soovitan tutvuda ka Riigikohtu lahendiga nr 3-2-1-18-12.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ