Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas arendajale saab esitada trahvinõude kasutusloa mittetähtaegse väljastamise eest?07.11.2017

Tere. Elamispinna ostmisel sai notariaalsesse eellepingusse lisatud punktid, kus kirjeldatud arendaja poolsed kohustused. Ühe olulise punktina sai lisatud ka kuupäev, mis ajaks peab arendaja üle andma kasutusloa, sh sätestatud, et iga hilinenud päeva eest rakendub trahv 20 eurot. Lõplikus ostu-müügilepingus seda nõuet ja summat enam kirjas ei ole. Varsti saab aasta mööda, kuid siiani ei ole me saanud kasutusluba korterile. Lisaks on ka osa aeda valmis ehitamata, mis oli samuti arendaja kohustus. Kas meil on õigus eelepingu alusel nõuda antud trahvi arendajalt?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, lepptrahvi saab kinnisvaraarendajalt nõuda üksnes siis, kui selles on lepinguga kokku lepitud, kusjuures selline leping peab olema notariaalselt tõestatud.
Juhul, kui korteri müügilepingus leppetrahvi tasumise tingimustes kokku ei lepitud, siis saab ostja nõuda korteri müügilepingu rikkumisega tekitatud kahju hüvitamist, või korteriomandi müügihinna langetamist tasemeni, mis on ilma kasutusoata korteri tegelik väärtus.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ