Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korterit müües on õigus nõuda köögitorustike algsesse kohta taastamist, kuna omal ajal ei vormistanud muudatuse projekti?12.11.2017

Tere,
13 aastat tagasi (aastal 2004) korteri renoveerimise käigus sai muudetud köögi asukohta ning seoses sellega muudeti ka köögi veetorude ja kanalisatsiooni asukohta. Sel ajal sai luba küsitud ühistult ja ka nõusolek saadud (küll käis asi kõik suuliselt ja siiani ei olnud sellel teemal kellegagi probleeme tekkinud).
Kas nüüd, 13 aastat hiljem on õigus nõuda endise olukorra taastamist või projekti tagant järgi, seoses omaniku sooviga korter müüa?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, küsimusest ei selgu kahjuks esialgse olukorra taastamise nõude esitaja, kuid kindlasti saab öelda seda, et nõude esitamist ei takista asjaolu, et ehitustööd teostati 13 aastat tagasi. Samuti ei lähe kooskõlastusena arvesse korteriühistu suusõnaliselt antud nõusolek, kuna korteri ümberehitus tuleb kooskõlastada ka kohaliku omavalitsusega.
Korteriomanikul olekski mõistlik alustada olukorra seadustamisel kohalikust omavalitusest. Viimaselt nõusoleku saamisel on lihtsam läbirääkida ka korteriühistuga ja/või teiste korteriomanikega, kuna omavalitsuse jaoks tehtud projektdokumentatsioon on uue olukorra kirjeldamisel heaks aluseks.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ