Korteriomandiõigus


Küsimus: Kuidas toimub kulude jaotamine majas, kus jahutussüsteem on ainult maja 2-l kõrgemal korrusel ning teistel puudub ligipääs? 12.11.2017

Tere,
Kuidas peaks kehtiva seaduse kohaselt toimuma kulude jaotamine omanike vahel majas, kus jahutussüsteem on ainult maja 2-l kõrgemal korrusel ning teistel puudub igasugune ligipääs süsteemile? Küsimus puudutab nii jahutussüsteemi hooldust, kui jahutussüsteemi poolt kasutatavat elektrienergiat (sh.olemas on eraldi elektrimõõtja).
Tänan,

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, juhul, kui korterelamu jahutussüsteem on rajatud mitme korteriomandi teenindamiseks, siis tuleb eeldada, et tegu on korteriomandite kaasomandi hulka kuuluva hoone osaga, millega seotud kulusid kannavad korteriomanikud ühiselt, lähtudes oma kaasomandi suurusest.

Kuna uus korteriomandi- ja korteriühistuseadus (KrtS) on kohe jõustumas (01.01.2018), ning see reguleerib majanduskulude kandmist senisest mõnevõrra erinevalt, siis vastan juba sellest seadusest lähtudes.

KrtS § 40 lg 1 kohaselt teevad korteriomanikud majanduskava alusel perioodilisi ettemakseid vastavalt oma kaasomandi osa suurusele.
Sama paragrahv lõige 2 kohaselt võib korteriühistu põhikirjaga ette näha eeltoodust erineva kohustuste jaotuse aluse ja tasumise korra, kui see on kõiki asjaolusid arvestades mõistlik ega kahjusta ülemääraselt ühegi korteriomaniku õigustatud huve. Eelkõige võib põhikirjaga ette näha, et tegelikust tarbimisest sõltuvad majandamiskulud tasub korteriomanik pärast kulude suuruse selgumist kas vastavalt oma kaasomandi osa suurusele või vastavalt tema poolt tarbitud teenuse mahule.

Antud juhul saaksidki korteriomanikud tugineda viimasele seadusandja poolt väljatoodud erisusele, ning jagada jahutussüsteemi käitamisega seotud kulud korteriomanike vahel vastavalt tegelikule kasutusele. Samas on oluline lisada, et selline kulude jagamise kord tuleb sätestada ka korteriühistu põhikirjas.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ