Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteriomanik võib pärast katuse remonti hiljem hakata esitama nõudeid varasemale veekahjule viidates?19.11.2017

Tere!
Kuidas oleks õiguslikult korrektne lahendada järgmine olukord. Maja katus laseb vett läbi siit-sealt ja ühte korterisse olevat see juba mõnda aega kahjusid tekitanud. Omanik sellest ühistu juhatust ei teavitanud. Kui nüüd katus hoopis muudel asjaoludel parandatud sai, soovib antud korteri omanik saada kompensatsiooni oma kahjude eest, mis nüüdseks on juba päris suured. Kas tal on selleks õigus hoolimata sellest, et varem teatamise korral oleks olnud kahjud väiksemad ja ka kompenseerimine odavam?

lugupidamisega Ühistu juhatuse liige

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, kuna katuse korrasoleku eest vastutab ka korteriomanik, siis tuleb kirjeldatud olukorra lahendamisel lähtuda võlaõigusseaduse § 139 lg-st 1, mis ütleb, et kui kahju tekkis osaliselt kahjustatud isikust tulenevatel asjaoludel või ohu tagajärjel, mille eest kahjustatud isik vastutab, vähendatakse kahjuhüvitist ulatuses, milles need asjaolud või oht soodustasid kahju tekkimist.

Kirjeldatud olukorras tuleks olukorra õigeks lahendamiseks analüüsida, kas kahju oleks jäänud tekkimata, kui korteriomanik oleks korteriühistut ja teisi korteriomanikke õigeaegselt probleemist informeerinud. Samuti on asja lahendamisel oluline arvestada seda, kas korteriomanik saanuks katuselekke kõrvaldada iseseisvalt, millise õiguse annab talle korteriomandiseaduse § 15 lg 2.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ