Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas see on õige, et 1 korteri asemel tehti 5 väikest aga kulusid makstakse kui 1 korteri eest?03.12.2017

Maja renoveerimisel ehitati välja pööningukorrus ning sealt saadud 1 korteriomand müüdi arendajalt väljaehitamata kujul uuele omanikule, kes nüüd selle ühe korterina arvele võetud pinna jagas ja ehitas välja seal 5 väikest korterit. KÜ-le tähendaks see seda, et maksud laekuvad 1 korteri kohta, reaalselt aga tegemist 5 väikese korteriga, mis üüritakse välja ja kes kõik kasutavad ühiselektrit, trepikoja koristusteenust, tahavad parkida niigi kitsal parkimisalal jne. Lisaks tähendab see suurt elanike arvu suurenemist. Igas korteris ju vähemalt 2 inimest, mis teeks kokku elanike arvu suurenemise 10 võrra. Olukorras kus oleks 1 korter, ilmselt 10 elanikku ei oleks. Kas KÜ peab olema nõus sellega? Kas see võib kuidagi mõjuda maja konstruktsioonidele (tegemist üle 100 aasta vanuse palkmajaga miljööväärtuslikus rajoonis) jne. Kas ja kuidas peaks reageerima? Mis selline tegevus meile kaasa tuua võiks?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korterelamu majandamiskulusid kannavad korteriomanikud vastavalt korteriomandi suurusele. Seega ei saa ühe korteri mitmeks jagamine kaasa tuua muutust kulude suuruse jagamisel.
Kui see siiski nii on, siis saab põhjus olla vaid Teie enda korteriühistu põhikirjas. Soovitan viimane üle vaadata, ning viia vajadusel sisse muudatus, mis tagaks senisest õiglasema majanduskulude jagamise.

Korterelamu konstruktsioonide tugevuse kontrollimiseks soovitan pöörduda ehituseksperdi poole.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ