Korteriomandiõigus


Küsimus: Mida ette võtta, kuhu pöörduda, kui minu korteri peal olev korter on pooleli ja kõik soojus kaob lae kaudu?11.01.2018

Tere

Tegin KÜ üldkoosolekule aruteluks kirjaliku avalduse.
Üldkoosolek seda arutlusele ei võtnud, kuna polnud World vormingus. KÜ juhatus väidab, et aktsepteerivad vaid World vormingus avaldusi. KÜ põhikirjas selle kohta info puudub.
Kohustab seda seadus?
Minu korter asub korteri all, mis on väljaehitamata soojustamata, Ehitusregistri info põhjal ehitusjärgus ja elamisloata. Minu korterit on võimatu kütta kuna ülal, nn "korterist" eraldab vaid veneaegne betoonist õõnespaneel ja köetav soojus kaob hetkega. Arveid saadab KÜ nagu omaksin keskkütteradiaatoreid st.kütet, tegelikult aga aastast 2014 on korterisse paigaldatud soojuspump ja õliradiaatorid (KÜ juhatus on sellest ka teadlik).
Kõik paraku momendil tulutu, sest nagu mainisin...soojus haihtub hetkega. Minu korter seega aastaringseks elamiseks kõlbmatu. Olen pöördunud ka omavalitsuse, Päästeameti jne. poole paraku tulutult! Mida ette võtta, kuhu pöörduda?
Andke palun nõu!

Head alanud uut aastat!

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korterisisese temperatuuri peab tagama korteriühistu. Kõik korteriühistu majanduskulud, mille hulka kuulub ka korterelamu küte, kohustub korteriomanik tasuma sõltumata tema enda korteri kütmise viisist. Seega nii Teie nõue, saada nõetekohane temperatuur korterisse, kui korteriühistu nõue, saada korterelamu kütmise eest tasu, on õigustatud.
Samas kehtib eeltoodu eeldusel, et olete keskkütteradiaatorid eemaldanud korterist korteriomanikega sõlmitud kokkuleppe alusel. Vasatasel korral tuleks Teil esmalt taastada projektijärgne keskküttesüsteem, ning esitada nõue korteriühistu vastu alles peale seda, kui probleem jääb püsima ka peale seda.

Eluruumile esitatavad nõuded on sätestatud Majandus- ja taristuministri 02.07.2015 määruses nr 85, mille leiate siit: https://www.riigiteataja.ee/akt/103072015034

Tervitades, Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ