Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas 1/3 kaasomandis oleva korteri ostmisel vastutame ka võla eest ja kas 1/3 ulatuses?13.01.2018

Tere
kavatseme osta kohtutäituri kaudu 1/3 mõttelise osa korterist. Korter kuulub hetkel kolmele inimesele. Korteril on tekkinud võlg ühistu ees. Kui ühistu antud korteri kohtusse annab, kas meie oleme ka kohe vastutavad võla eest ja kaasatud kohtuasja, olles 1/3 mõttelise osa omanikud.

Suur tänu!

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, võlaõigusseaduse § 65 tulenevalt vastutavad korteri kaasomanikud oma kohustuste täitmise eest solidaarselt. Eeltoodud põhimõte kehtib ka suhetes korteriühistuga.

Korteriühistu võla ülemineku küsimust reguleerib korteriomandi- ja korteriühistuseaduse (KrtS) § 43 lg 2, mille kohaselt korteriomandi võõrandamisel, välja arvatud täite- ja pankrotimenetluses, vastutab selle omandaja korteriühistu ees käendajana võõrandaja korteriomandist tulenevate sissenõutavaks muutunud kohustuste eest. Omandaja vastutus on piiratud korteriomandi väärtusega.
KrtS § 44 lg 1 - 3 täiendavad korteri täite- või pankrotimenetluses müügi puhul eeltoodut järgnevalt:
- korteriühistul on korteriomandist tulenevate nõuete tagamiseks pandiõigus korteriomandile.
- Korteriühistu pandiõigusele kohaldatakse seadustes esimesel järjekohal oleva hüpoteegi kohta sätestatut.
- Korteriühistu pandiõiguse suurus on korteriomandi eelmise majandusaasta majandamiskulude summa.
Lihtsustatult saab eeltoodu kokku võtta järgnevalt: korteriomandi ostmisel vastutab omandaja minimaalselt terve korteri 1 aasta vanuse võla eest.

Korteri kaasomanikuks saades tuleb lisaks arvestada, et eelmise korteriomaniku õigusjärglasena kehtivad uuele korteriomanikule kõik varasemad korteriühistu otsused. Samuti, kui Teie küsimuses viidatud kohtuvaidlus on seotud korteriga, mille mõtteline osa omandatakse, siis kehtib kohtuasjas tehtud otsus ka uue korteriomaniku suhtes.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ