Korteriomandiõigus


Küsimus: Kas korteriomanikul on õigus küsida ühistult kviitungi koopiaid möödunud aastate kohta?20.01.2018

Korteris elas üürnik ja korteri üleandmise käigus selgus, et veemõõdiku näidud ei vasta ühistu poolt väljastatud kviitungiga. Üürnik väidab, et peale mõõdikute taatlemist selgus, et nad olevat ülemaksnud vee eest (jutt oli suuline, mingit tõendit selle kohta ei ole). Ühistu pakkus, et panevad edaspidi paar kuupi kuus kviitungile kuni ülemakstud kogus tasaarveldatud saab. Ning selle tulemusena on nüüd erinevus suur ja ühistu eitab kõike.
Kui tekib selline situatsioon, et on ülemakstud, kas ühistu täidab mingeid dokumente, mida ma saaksin nüüd neilt nõuda. Taatlemispaberit neil väidetavalt ei ole, aga mõõdikud ja arvud kviitungil läksid peale taatlemist nulli.

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriühistu siseinfo andmist reguleerib korteriomandi- ja korteriühistuseaduse § 45, mille kohaselt on korteriomanikul õigus saada juhatuselt teavet korteriühistu tegevuse kohta ja tutvuda korteriühistu dokumentidega.

Kuna alates 01.01.2018 muutus korteriühistu õiguslik staatus, ning seadus käsitleb teda korteriomanike ühiste õiguste ja kohustuste kandjana (mitte iseseisva isikuna, nagu varem), siis peab Teie küsimuse lahendama korteriomanike üldkoosolek - kui te vastava nõude esitate. Sisuliselt tähendaks Teie taotlusega nõustumine seda, et ülemakstud veekulu jagatakse ümber teistele korteriomanikele.

Tervitades, Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ