Korteriomandiõigus


Küsimus: Mida on seadusandja silmas pidanud korteriomanike kokkuleppe tingimuste arvestamise all?20.01.2018

Tere
Kas 01.01.2018 kehtima hakanud Korteriomandi- ja korteriühistuseadus § 40 lõikes(2) toodud korteriomanike kokkuleppe tingimuste arvestamise all on mõeldud kõigi korteriomanike kokkulepet või tegemist on häälteenamusega, et jagada majanduskulusid sama paragrahvi lõikes(1) sätestatust (oma kaasomandi osa suurusest) erinevalt.
Ehk kui väiksemad korteriomandi omanikud soovivad, et nt üldelektri jagamine toimuks nende kaasomandi osa suurust arvestades, kuid suuremad korteriomandi omankikud soovivad, et see jaotus toimuks korterite arvu järgi ja neile kuulub üle poole häältest ja kaasomandi osadest. Kas §40 lõige 1, lõige 2 kaitsevad väiksemate korteriomanike huvisid, kuna kokkulepet ei ole erinevate osapoolte vahel?

Vastus: Andry Krass, Õigusteaduse magister, Eesti Omanike Keskliit, juhatuse liige; Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ, juhatuse liige, www.omanikud.ee/

Tere, korteriomandi- ja korteriühistuseaduse § 40 lg-s 2 on korteriomanike kokkuleppe all silmas peetud kõikide korteriomanike vahel sõlmitud kokkulepet. Kui kokkulepe kulude jagamise kohta puudub, siis võib kulude jagamist reguleerida põhikirjaga, mille vastuvõtmiseks piisab üldkoosolekul osalevate korteriomanike 2/3 häälteenamusest. Põhikirja punkt, mis paneb korteriomanikele kohustusi seaduses sätestatust erinevalt, on kehtiv, kui see ei kahjusta ülemääraselt ühegi korteriomaniku õigustatud huve ja on kooskõlas hea usu põhimõttega.

Küsimuses toodud üldelektri näite puhul annab seadus õiguse väikeste korterite omanikele, öeldes, et eelkõige võib põhikirjaga ette näha, et tegelikust tarbimisest sõltuvad majandamiskulud tasub korteriomanik pärast kulude suuruse selgumist kas vastavalt oma kaasomandi osa suurusele või vastavalt tema poolt tarbitud teenuse mahule (KrtS § 40 lg 2 teine lause).

Kokkuvõttes lubab korteriomandi- ja korteriühistuseadus jagada kulusid põhikirja alusel vastavalt kaasomandi suurusele või korteri kulumõõturite näitudele. Mistahes muu kulude jagamise viis eeldab kõikide korteriomanike vahel sõlmitud kokkulepet.

Tervitades,
Andry Krass
Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ